Un pas si o regula in cladirea increderii in tine, cu stil
Am sa incep aceste randuri cu ideea exprimata de Coco Chanel: “Moda dispare treptat, in timp ce stilul este etern”. Cu aceste cuvinte a inceput calatoria mea catre domeniul “Stilului Personal” si “Coaching-ului de Imagine”. Odata cu trecerea timpului am cunoscut oameni care doreau sa faca lucrurile si sa se manifeste in coformitate cu propriul stil; tot mai multi oameni care incepeau sa refuze statutul de “parte a sistemului” (indiferent care era acea zona); oameni care doreau sa isi faca vocea auzita si care se chinuiau sa iasa din “turma”. Eu eram unul dintre acesti oameni si am realizat ca nu este o coincidenta faptul ca am ajuns sa ii cunosc pe ei.
Asadar J…se incepe prin a realiza faptul ca stilul se naste din propria auto-cunoastere. “Eu” reprezinta centrul universului nostru. Influentam tot ce exista in jurul nostru (casa, relatiile, profesia, corpul, garderoba, spiritualitatea, creativitatea) prin prisma propriului stil. Cand vine vorba de stil si de a fi increzator in propria persoana trebuie sa invatam cum le putem armoniza pe una in functie de cealalta.
Increderea in propria persoana nu are legatura cu esteticul, in timp ce depinde in totalitate de atitudine. Inspiratia reprezinta o experienta personala legata de personalitatea noastra si de universul nostru interior fiind alimentata de propriile fantezii si de dorinta noastra de a deveni CINEVA. Acest CINEVA trebuie sa fie propria persoana si nu o proiectie a unei persoane admirate de noi;
Modul in care ne imbracam reprezinta o carte de vizita pe care o oferim lumii intregi, in special in zilele noastre, unde contactele inter-umane se petrec extreme de rapid; “Moda reprezinta un limbaj instantaneu” spunea Miuccia Prada. Cu toate ca aceasta afirmatie este adevarata, este mult mai important sa fii constient de faptul ca “moda” poate fi cumparata, in timp ce “stilul” este un dar pe care il primim la nastere. Stilul este personal…nu exista loc pentru “trend-uri” sau “sezoane” ca in moda. Stilul vine din interior si trebuie sa ne descoperim propriul suflet si sa invatam cum sa avem incredere in noi insine, inainte de a ne prezenta imaginea in fata intregii lumi.
Un pas
Asadar… primul pas pe care trebuie sa il facem pentru a ne trasa propriul stil este de a constientiza si a evalua stima-de-sine.
Fara indoiala ca este foarte usor sa avem la indemana toate secretele legate de stil (culori care pun in evidenta culoare parului, tipul siluetei, tipul croielilor), dar mai important este sa fi capabil sa inveti modul in care prezinti celorlalti personalitatea ta, prin intermediul tinutelor, a zambetului si a atitudinii.
Pentru a-ti consolida increderea in tine prin stil, urmatoarele intrebari te vor ajuta: Ce mesaj trimite aceasta tinuta celorlalti? Cum ma simt astazi? Care este punctul/ focal al tinutei mele? (de exemplu, accesoriile pot spune mult despre starea ta mentala, ochii pot fi fereastra catre suflet, dar, asa cum spune Rachel Zoe “bijuteriile, pantofii, cureaua si poseta arata unde suntem sau unde dorim sa ajungem”) De ce sa aleg un obiect vestimentar si nu un altul ?, Ce tip de tinuta tind sa aleg atunci cand am un nivel al energiei scazut?, Ce culori si obiecte reusesc sa ma binedispuna atunci cand le port ?, Daca ar fi sa ma descriu in trei-patru cuvinte, care ar fi acestea?, Cum imi pot contura propriul stil in functie de cele trei-patru cuvinte?
O regula
De obicei nu imi place sa urmez multe reguli, dar una din cele care imi plac este aceasta: Intotdeauna poarta ceea ce te reprezinta!
Stilul ofera oportunitati nelimitate, deschide usi blocate pana atunci si iti ofera sansa de a aduce la lumina o parte a personalitatii tale, intr-un mod unic.
Unele dintre valorile noastre se pot afla in contradictie, la fel si obiectele care alcatuiesc o tinuta. Cu toate ca am putea crede faptul ca lucruri atat de diferite nu pot fi “combinte”, stilul reprezinta exact aceasta simbioza imperfecta si juxtapuneri neobisnuite. Asadar, “Sa nu iti fie frica!” Mixeaza si potriveste, arunca o privire in oglinda si daca te simti grozav, atunci nu trebuie sa iti faci griji pentru nimic.
Nu ar trebui sa te plangi de faptul ca fusta este prea scurta, ca rochia este prea stramta sau ca tocurile sunt prea inalte. Ar trebui sa iti cunosti forma, ce iti vine bine si ce se potriveste cu stilul tau de viata. Daca nu te simti comfortabil intr-un pulover mare, blue-jeans mulati si tocuri “enorme” atunci mergi acasa si schimba-te.
*Poti regsi articolul original si complet, aici: (http://www.international-coaching-news.net/ – cea de a 6-a editie a revistei)